De zaterdag vóór Sinterklaas, dat is voor mij bij uitstek de meeste geschikte dag om een kerstboom te kopen. De bomen zijn nog niet bezoedeld door talloze vingers (in mijn verbeelding dan), je kunt er de hele maand december van profiteren (mijn Zeeuwse zuinigheid) en sinterklaas hoor je bij de kerstboom te vieren (toch?). Want wat mij betreft is decembermaand feestmaand, dus dat begint al rond 1 december en dat eindigt pas echt op 6 januari met Driekoningen.

Daarom begrijp ik het ook niet altijd dat mensen mij voor gek verklaren wanneer ik weer eens eind november of begin december een kerstboom met kluit koop. Overigens, elk jaar wordt na Kerst deze kerstboom weer trouw in de zilte klei van mijn achtertuin geplant alwaar hij na enkele maanden tot een droevig einde komt. Verbazingwekkend is dit niet te noemen, na een maand lang in huis vertroeteld te zijn, is het voor een kerstboom lang niet zo fijn toeven in de zompige kleigrond van mijn achtertuin.

En vertroeteld dat wordt deze boom! Hij krijgt een mooi plekje midden in de huiskamer.Met zijn kerstballen, slingers en lichtjes ziet hij er op en top uit. Natuurlijk ontbreekt het traditionele kerststalletje niet. Aangezien mijn kinderen deze steevast aanziet als een ouderwetse versie van Playmobil, heeft deze de laatste jaren heel wat gebreken opgelopen. Een herder heeft zijn hoofd verloren (nee, niet aan Maria naar ik meen) en ik geloof dat noch de koe noch het schaap alle 4 hun poten nog hebben.

Kerstvrouw

Aan de schouw hangen de kerstsokken met ieders naam erop. Ik probeer er echt voor te zorgen dat de hele maand december een maand vol verrassingen is voor de kinderen. Dus wanneer Sinterklaas weer naar het zonnige Spanje is vertrokken, dan wil ik nog nog wel eens een cadeautje verstoppen in de kerstsok. Voor een verrassende feestmaand mag natuurlijk ook de adventskalender niet ontbreken! Dit jaar heb ik geluk, we verkopen ze nu ook bij YourSurprise.com, dus kan ik er persoonlijk één ontwerpen voor de kinderen.

Voor de meeste kinderen is het hoogtepunt van deze feestmaand (na pakjesavond) het kerstdiner op school. Mijn dochter zit in groep 4, die heeft nu dus de leeftijd om ver van te voren met haar vriendinnen de outfit van die avond te bespreken. Voor mijn zoontje die in groep 1 zit, wordt het de eerste keer, dat is dus extra spannend! Hij heeft zelf al een chic vlinderstrikje uitgezocht, dat wordt een mooie herinnering die zeker op de gevoelige plaat vastgelegd moet worden. Dat kan ik dan mooi weer op een kerstcadeautje voor opa en oma laten drukken.

Als het dan uiteindelijk Kerstavond is, dan zorgen we dat we met de hele familie rond een heerlijk uitgebreid feestmaal zitten. Mijn vader bereidt elk jaar traditiegetrouw de parelhoen maar het voor en nagerecht is elk jaar anders. Dit jaar laat ik het kerstmenu op een aantal kaarsen bedrukken, dit is niet alleen praktisch maar het staat ook gezellig op tafel. Wat cadeaus betreft is het niet zo uitgebreid als met pakjesavond, maar toch liggen er altijd voor iedereen een paar kleine cadeautjes onder de boom. Die mooie kerstboom, die met deze Kerstavond nog mag stralen, maar die zich nog in het geheel niet bewust is van het trieste einde wat hem te wachten staat.

 

Léontine